Groeien door los te laten

By Katinka | Mindset / Tijdsmanagement

loslaten

Wat moet je loslaten? Om je business te doen groeien, moet je heel wat leren, misschien zelfs aankopen of doen. Maar wat net zo belangrijk is, is datgene wat je kan loslaten om verder te groeien. En daarom voor jou dit mooie verhaal …

Twee Boeddhist Monniken keerden terug naar hun klooster na dagen van regen. Ze bereiken een overstromende rivier en zien voor hen een hele mooie vrouw in een kimono van fijne zijde. Ze is helemaal op van de stress want ze kan absoluut de rivier niet over op haar eentje. De oudste monnik neemt haar in zijn armen en brengt haar veilig naar de andere zijde. Beide monniken vervolgen in stilte hun weg. Vijf uur later, wanneer de monniken hun bestemming bereiken, vraagt de jonge monnik op een heel verontwaardigde, bijna boze manier : “Hoe kon je dit doen? Je raakte een vrouw aan! Je weet dat dit voor ons niet toegelaten is!”. De oude monnik antwoordt: “Ik zette haar 5 uur geleden al neer, maar jij draagt haar nog steeds”.

wat-moet-je-loslaten

Wat moet je loslaten?

De dingen waar we aan vasthouden, kunnen wat wrok, boosheid of pijn en verdriet bij ons oproepen en dit verhindert ons ervan om de beste versie van onszelf te zijn.

Dit loslaten, betekent meestal vergeven of accepteren. Of dit nu jezelf is, een ander, een situatie of een onbekende derde. De ironie is dat wanneer jij er aan vasthoudt, dit voor jou meer pijn en verdriet oplevert dan voor eender wie anders.
Loslaten betekent niet dat je een bepaalde situatie of gedrag goedkeurt, het gaat om jouw eigen last te verlichten.
[bctt tweet=”Loslaten betekent niet dat je een bepaalde situatie of gedrag goedkeurt, het gaat om jouw eigen last te verlichten.”] Want vanaf dat je kan loslaten wat jij als last ervaart, wordt je vrij en een vrij persoon heeft meer energie en ruimte voor nieuwe en leuke dingen. Het is de enige manier om vooruit te gaan en de beste versie van jezelf te worden.

Je moet niet weten HOE je iets moet loslaten, je moet het gewoon WILLEN. Je kan het verleden niet veranderen, maar je kan wel veranderen of je dit met je meeneemt in je rugzakje of dat je het aan de kant van de weg laat staan.

En denk er aan : wat jij het meeste moet loslaten, zal je het meest moeilijke van alles vinden om los te laten ….

Een oefening voor jou

Misschien ben je nog helemaal niet klaar om bepaalde dingen los te laten. Maar toch ga ik je vragen om alles wat je wil loslaten, neer te schrijven op jouw loslaat lijstje. Het feit dat je dit neerschrijft, brengt het naar het bewustzijn en de grip zal stilletjes aan losser worden.

Dus vul jouw loslaat lijstje in zodat jij de beste versie van jezelf kan worden. Je kan het HIER downloaden.

Een mooie start

Wil jij alvast een mooie start voor jouw online business, doe dan mee met de gratis e-cursus “Geef jouw business een Vliegende Start.” Geef hieronder jouw mooie naam en beste emailadres op.
[optin_1 class=”natuurlijk”]Allemaal voor jou![/optin_1]

Ken jij iemand die ook Happy Rich & Free wil leven? Deel!
Follow

About the Author

Katinka toont ambitieuze coaches, bloggers en online ondernemers hoe een Happy Rich & Free online business op te bouwen. Ze toont je hoe je prachtige online programma’s creëert, hoe je deze winstgevend in de markt zet en er een volledig geautomatiseerde structuur van maakt. Love free stuff? Ontdek HIER​ de EXACTE STAPPEN van zero naar 100.000

Leave a Comment:

(27) comments

Ha Katinka,

Loslaten… Een mooi, maar ook moeilijk thema. Dat opschrijven lijkt me een goed idee, maar het is ook een beetje ‘eng’. Ik ga hier toch nog eens verder over nadenken voor mezelf!

Groetjes,
Paulien

Reply
  Katinka

  Oh ja, het opschrijven brengt het inderdaad veel meer naar het bewustzijnsniveau en dat is eng. Groeipijnen, daar komen we samen wel door.

  Reply
Elke

Mooi artikel. Ik heb meteen het “loslaat” lijstje afgedrukt, en ik ga het zo meteen invullen. Dit is iets wat ik zeker meer moet doen in de toekomst. Ik ben iemand die heel vaak piekert, en daardoor in negatieve emoties verzeilt raak. Ik weet ook dat ik het enkel maar mezelf aan doe, en dat je alleen maar zelf ongelukkig wordt van bepaalde zaken niet los te laten.

Reply
  Katinka

  Super Elke, dat je er meteen mee aan de slag gaat. Enne .. de volgende keer dat je piekert over business stuff, gewoon mailen. Samen staan we sterk.

  Reply
Roos

Mooie post en fijn om er weer aan herinnerd te worden hoe belangrijk het is om los te laten. Het klinkt zo makkelijk maar oh wat is het soms moeilijk!

Heel mooi voorbeeld van die monniken!

Ik wil vooral de weerstand die ik soms veel tegen wat er hier en nu is loslaten. Ik heb een hele sterke wil en als dingen soms anders gaan dan ik wil dan kan me dat behoorlijk dwars zitten en dat is natuurlijk een rot gevoel. Dus loslaten en go with the flow van wat er in het hier en nu is 🙂

Reply
Cindy

Super blogje en o zo waar! Sommige dingen die mij zeer diep hebben geraakt heb ik pas na jaren kunnen los laten maar wat een bevrijding! Makkelijk is het niet maar wel héél belangrijk om vooruit te kunnen in het leven.

Reply
Chantal

Wat een goed verhaaltje van de monniken, dit kan ik nog wel eens hebben dat een bepaalde situatie een paar uur blijft doorsudderen… Ik mag hier in oefenen om het eerder neer te zetten.. Thx.. Loslaten is voor mij een onderdeel van mijn intrinsieke prioriteit 😉

Reply
Tanja

Loslaten, soms denk ik dat ik dat wel kan en zeker al heb gedaan, maar is toch moeilijk. Zoals je zegt, datgene wat je moet loslaten, is het moeilijkste om daadwerkelijk los te laten. xxx

Reply

Mooi en erg herkenbaar. Soms merk ik dat iets niet lekker stroomt, ik zit niet in de flow, enz. Dan blijkt vaak dat er ‘iets’ is wat aandacht vraagt en wat vervolgens losgelaten mag worden. Het levert dan een grote opluchting op, waardoor de boel dan in ene weer als een speer vooruit gaat. Althans, is mijn persoonlijke ervaring 🙂 Loslaten is soms nodig om vooruit te komen!

Reply

Ik heb vorige week een retraite gehad op Ibiza over hoe je je ideale lifestyle creeërt, daar hebben we alles om dat te bereiken moet opschrijven en via een vuursessie moeten verbranden en loslaten. Leuk om dit nu te lezen, want ik heb inmiddels al een aantal dingen losgelaten!

Reply
  Katinka

  Oh wat leuk zo’n retraite! Dat zou ik ook wel zien zitten.

  Reply

Leuk artikel Katinka en je ‘Loslaat lijstje’ heb ik al uitgeprint. Dank je wel daarvoor.
Ik herken veel in je verhaal. Leren los laten is dan ook een belangrijk onderdeel in mijn trainingen.Met name jezelf leren vergeven en jezelf met mildheid benaderen zijn van belang om wrok, pijn en verdriet los te laten.

Reply

Eentje om bij stil te staan…en inderdaad een lijstje maken is een goed idee!
Ik ben trouwens zot van de leuke formulieren en documenten die jij maakt, geeft je zin om zo mee aan de slag te gaan.
Wil je nog meegeven dat de “Bloomies” groep een warme, dynamische bende is en hoe komt dat?
Het antwoord is simpel “Katinka”.
Thanks! 🙂

Reply
  Katinka

  Oh dankjewel voor je lieve reactie Liliane!

  Reply

’t is zo moeilijk om los te laten, maar zo waar wat je schrijft. ik heb het loslaatlijstje gedownload en ga er mee aan de slag, al moet ik alles eerst even laten binnenkomen.

Reply
Yvonne

Mooi onderwerp Katinka. Ik heb er pasgeleden met iemand een goed gesprek over gehad. Dat ik nog 1 ding moet loslaten voordat alles echt kan gaan stromen. Het is wel iets wat met alle punten in het leven verweten zit. Ik ben al een heel eind, nu nog een klein stukje. Deze blog is weer een stukje extra motivatie.

Reply

Mooie blog, en zo’n actueel thema! Loslaten is idd super belangrijk om verder te kunnen komen, om gewoon jezelf te kunnen blijven… En soms helemaal niet zo makkelijk. Al weet ik dat het een ‘keuze’ is, een beslissing, soms zitten er zo veel andere overtuigingen aan vast die eerst nog losgelaten mogen worden. Maar ik heb de kracht van loslaten al heel heel vaak mogen ervaren, en iedere keer wordt het lichter en mooier… En het is fijn als soms iemand je er even aan herinnerd.. bijvoorbeeld door een blogje 🙂

Reply
Ellen

Ja Katinka, de enige die het je echt moeilijk kan maken is jezelf, haha. Ik ga er ook weer eens extra bij stil staan. Ik sta de laatste tijd erg in de ‘doe’-stand (heerlijk), maar soms zit de sleutel juist in het ‘niet doen’.

Reply
Sara

is inderdaad geen makkelijke, loslaten. met sommige dingen gaat dit al wat makkelijker dan met anderen. het blijft een continue oefening om dit vol te houden en in alle aspecten van je leven te integreren,, want het is een waardevolle asset tegen (ondernemers)stress!

Reply
Bernard

Ja, heel juist, loslaten is de boodschap.
Groetjes,

Bernard

Reply
Pamela

tja loslaten… Ik zou graag mijn rijangst loslaten. Maar hoe vaker ik er mee bezig ben, hoe erger het wordt. Als ik mij richt op andere zaken dan lukt het opeens we. Dus soms is loslaten geen energie geven aan wat je wilt loslaten….. Nu nog in de praktijk brengen

Reply

wow Katinka wat een raak artikel! Knap hoe je het zo praktisch en down to earth weet te brengen. Wsnt het is eigenlijk een heel spiritueel en psychologisch stukje. Maar heel waar en voor velen zo moeilijk. Mezelf inbegrepen 😉

Reply
Lisa

Voor mij persoonlijk is dat een heel belangrijke! Daarom fijn dat je er weer even de aandacht op vestigt. Ik weet dat ik wel een paar dingen moet loslaten, het blokkeert me in mijn ondernemen en dat is jammer. Alhoewel de flow er nu sinds mijn burnout waarin ik aardig wat heb losgelaten, er goed inzit. Loslaten geeft je vleugels! Nog even en ik kan vliegen.

Reply
Marielle

Tja, dat is inderdaad soms wel een dingetje. Vind vooral dat WILLEN loslaten een supertip, daar ga ik mee aan de slag, thanx xx

Reply

mooi verwoord en mooi lijstje met die ballonnen!!

Reply

Leuk dat je ook over dit soort onderwerpen schrijft, Katinka. Ik heb ooit een hele leuke oefening geleerd over loslaten, de “slipper”-oefening, maar die kan ik alleen maar laten zien. Komt er op neer dat loslaten eigenlijk reuze simpel is. Haha, niet dat ik nu zo geweldig ben in het toepassen, maar het gaat echt steeds beter. Kende het verhaal van de monniken inderdaad. Zo inzichtelijk.

Reply
Marielle

Tja, da’s nog wel eens een dingetje, maar ik ga het zeker proberen met jouw fantastische tip: WILLEN loslaten! Thanx

Reply
Add Your Reply

Leave a Comment: